Мисли зелено – любопитни факти

1. Рециклирането спестява енергия. Производството на нова алумийниева кутийка изисква 95% повече енергия, отколкото направата й от рециклиран алуминий.
2. Производството на един тон хартия от рециклирани суровини спасява до 17 дървета и използва 50% по-малко вода, отколкото производството на хартия от необработени фибри.
3. Всяка минута САЩ консумира енергия струваща 1 милион долара.
4. Замърсяването на въздуха от автомобили, заводи и електроцентрали е основна причина за астмата. Повече от половината от населението на САЩ живее в райони с лошо качество на въздуха и проучвания показват, че замърсяването на въздуха води до появата на астма дори и при здрави хора.
5. Средностатистическият европеец изхвърля два килограма боклук дневно, което е почти два пъти повече в сравнение с 1960г.
6. Само 10% от енергията, използвана от крушките с нажежаема жичка, произвежда светлина, останалото се отделя като топлина.
7. Половината гори, които в миналото са заемали 48% от сушата на земята, вече ги няма. Само 1/5  от горите на земята остават девствени и незасегнати от човешка дейност.
8. От 1980 г насам Земята е станала свидетел на 19 от 20-те отчетени най-топли години, като 2005 и 1998г. Държат рекорда, а 2002г. и 2003г. съответно на второ и трето място.
9. Полярните ледове се топят със застрашителни темпове с 9% на десетилетие. Дебелината на Арктическите ледове е намаляла почти наполовина от 60-те години на 20-ти век насам.
10. Подвижният багажник на покрива на автомобила може да намали икономията на гориво до 5%.
11. Около 1/6 от дървесината, доставяна до строителните площадки, остава неизползвана. Вместо това се изхвърля на сметището като непотребни остатъци.
12. Хартията се избелва, за да стане по-бяла и по-светла. Хлорът, използван при много избелващи процеси, способства образуването на вредни химикали, които в крайна сметка се озовават във въздуха и водата и са силно токсични за хората и рибите.
13. Не дръжте вратата на хладилника дълго време отворена! Хладилникът е най-големият консуматор на енергия от всички домакински уреди и отварянето на вратата му струва средно на домакинство между 30 и 60 долара на година. Количеството енергия, спестена за една година от по-ефикасното използване на хладилника, ще стигне за осветлението на всички къщи в САЩ в продължение на четири месеца и половина.
14. До 2025 г. светът трябва да увеличи доставките на вода с 22%, за да посрещне нуждите си. Между другото 40% от питейната вода, достигаща до домовете се излива в тоалетната.
15. Микровълновите фурни са между 3.5 и 4.8 пъти по енергийно ефективни, в сравнение с традиционните готварски печки. Ако приготвянето на едно ястие в микровълнова фурна струва 10 цента, то за приготвянето на същото нещо в традиционна печка ще са необходими 48 цента. Ако всички хора в Северна Америка използват изключително и само микровълнови печки за период от една година, ще се спести толкова енергия, колкото целият Африкански континент консумира за същия период от време.
16. Американците прекарват средно 90% от времето си на закрито, където въздухът е между два и пет пъти по-замърсен, отколкото този на открито.
17. Четиричленно семейство, което използва икономични душове, може да спести около   76 000 литра вода годишно.
18. За целия си период на употреба, един автомобил, които харчи 6 литра на 100 километра пробег ще икономиса 3000 долара от гориво в сравнение с друг който харчи 12 на 100.
19. Ако всеки европеец замени поне една крушка с енергоспестяваща, спестената енергия би могла да освети повече от 2.5 милиона домове в продължение на цяла година.
20. До 2016 г. тридесет и шест щата ще изпитват недостиг на вода. И въпреки това средният американец изразходва повече от 380 литра вода на ден.
21. Една средно голяма система за слънчева енергия намалява месечните сметки смежду 40 и 60%.
22. Повече от един милиард души, или един на всеки шестима, няма достъп до питейна вода. Болести, свързани с липсата на чиста вода, са водеща причина за смъртността по света.
23. В пробите на една трета от марките бутилирана вода били намерени замърсители като арсен и различни канцерогенни съставки с нива, превишаващи държавните и производствени стандарти.
24. Ако смените само една от всяка четвърта крушка с флуоресцентна, можете да спестите около 50% от сметката си за осветление.
25. До 76 литра вода на ден могат да се загубят от кран, който капе, докато при неизправна тоалетна цифрата може да достигне 760 литра.
Източник: http://www.teenproblem.net/s/16584.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: